20.2.2024. 12:46
0
Niste sigurni je li piletina pokvarena: Ovo su 4 sigurna znaka da je ne smijete jesti
Piletina je u mnogim kućanstvima najčešće konzumirana namirnica, uslijed čega se nerijetko pohranjuje u frižidere i zamrzivače.

Međutim, vrijedi pripaziti na rok koji je prihvatljiv za pojedini način pohrane te nikako ne jesti pileće meso nakon preporučenog perioda i uz pokazatelje pojave bakterija, piše Simply Recipes.

Piletina je namirnica koja je ukusna, zdrava i bogata bjelančevinama, no dolazi i s velikim rizikom od bakterijske kontaminacije i zaraze salmonelom.

Njena pohrana i priprema ključni su u prevenciji dobivanja zaraze, a mnogi se pitaju koliko dugo je sigurno držati je pohranjenu u frižideru te kako znati da više nije sigurna za jelo.

Koliko dugo piletina smije stajati u frižideru?

Prema uputstvima i istraživanjima iz SAD-a, piletinu nikako ne smijete jesti ako je bila pohranjena sirova u frižideru duže od 24-48 sati (isto se odnosi na svu perad).

S druge strane, termički obrađena piletina u frižideru može stajati između tri i četiri dana. Pohranom na temperaturu oko 4°C smanjuje se rizik od bakterijskih infekcija jer hladnoća usporava njihov razvoj. Isto tako, računajte kako je sirovo meso najbolje pohraniti u zatvorenu posudu kako biste spriječili da njihovi sokovi iscure po frižideru i kontaminiraju drugu hranu te spriječili doticaj sa zrakom.

Ako želite održati dugovječnost svježeg pilećeg mesa, preporuka je da ga zamrznete.

Kako znati je li piletina pokvarena?

U svakom slučaju, uvijek je važno provjeriti svježinu mesa, a to možete učiniti na sljedeći način:

Provjerite rok: piletina kojoj je prošao preporučeni rok upotrebe, bilo da je pripremljena ili sirova, vrlo vjerovatno više nije pogodna za jelo, prenosi Večernji.ba.

Promjene u boji: ako primijetite pojavu zeleno-sive nijanse, nikako nemojte jesti piletinu jer to znači početak pojave plijesni.

Miris: Kada se počne kvariti, pileće meso dobiva neugodan miris nalik amonijaku. Računajte da mariniranje i dodavanje začina može zavarati!

Tekstura: Piletina koja je na dodir sluzava, definitivno je pokvarena. Ispiranje neće pomoći uništiti bakterije te ovo meso nikako nemojte jesti.

Stručnjaci napominju kako je unaprijed pripremljenu piletinu važno dobro podgrijati te da se vrlo bitno pridržavati ovih uputa jer konzumiranje pokvarenog pilećeg mesa dolazi s rizikom od povišene temperature, povraćanja, proljeva, dehidracije i zaraze salmonelom.

(Ajdin B.)

Piletina
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.