Ključna stvar kod kupovine patlidžana je njegova svježina. Odaberite lagane, srednje velike primjerke koji sadrže manje sjemenki jer one uzrokuju gorčinu patlidžana.
Sastojci:
4 manja plava patlidžana
200 g mljevenog mesa
1 crvena paprika
4 manja paradajza
1 glavica crnog luka
4 čehna bijelog luka
1 šolja skuhane riže
biber, so
Priprema:
1. Isjeći plavi patlidžan na polovine po dužini i izdubiti sredinu. Isjeckati i ispržiti sredinu na ulju da porumeni.
2. Ispržiti meso, nasjeckani crni i bijeli luk i rižu. Začiniti prema ukusu solju i biberom.
3. Napuniti patlidžan tako što se na dno sipa masa sa mesom, a preko njega propržena sredina.
4. Isjeći paradajz na kriške i položiti po vrhu. Peći u rerni oko 15 minuta, a prije služenja ukrasiti svežim bosiljkom i krem sirom.