21.11.2023. 18:31
0
Smanjite podočnjake i tamne krugove uz sastojke koje imate kod kuće
FOTO: Ilustracija
U borbi protiv podočnjaka mogu pomoći namirnice koje imate u kuhinji.

Koža ispod očiju najnježnija je i najtanja, pa se na njoj najprije pojavljuju znakovi umora. Podočnjake i tamne krugove nitko ne voli, ali ih svi imamo. 

U većini slučajeva najbolja preventiva protiv podočnjaka su zdrava hrana i san, ali nekada ni to nije dovoljno. 

Za ublažavanje podočnjaka mogu pomoći i razni kućni proizvodi. 

MASKA OD KOKOSOVOG ULJA 

Kokosovo ulje idealno je za smirivanje kože oko očiju. Postupak je jednostavan; nježno utrljajte par kapi kokosovog ulja na natečeno područje. Neko vrijeme bi trebali ponavljati ovaj postupak kod kuće, kako bi smanjili oticanje osjetljive kože. 

KRASTAVAC ILI VREĆICE ČAJA 

Umivanje hladnom vodom je prva pomoć, a za bolje rješenje na oči stavite dvije ohlađene vrećice čaja i držite ih dvadeset minuta. Za to su idealni zeleni i crni čaj jer sadrže tein, koji smanjuje otekline, a biljni čajevi poput kamilice sadrže tvari koje smiruju upalu i crvenilo.  Na umorne i otečene oči stavite krišku krastavca za salatu kojeg ste držali u frižideru. Krastavac će svojom hladnoćom stegnuti kašike u kapcima i podbuhli izgled bi trebao nestati kroz nekoliko minuta. Budući da krastavac rashlađuje, ovo će svojstvo pomoći u opuštanju umornih očiju pa ćete izgledati osvježeno. 

PLOŠKE KROMPIRA 

Odrežite dvije ploške krompira dovoljno velike da njima pokrijete oči. Stavite ih u frižider i ostavite da se ohlade neko vrijeme. Kad ih izvadite, njima prekrijte oči na nekoliko minuta. Upotrebljavajte ovaj prirodni lijek na redovnoj bazi i podočnjaci će postati prošlost. 

KROMPIROV SOK 

Izrežite sirov krompir i iscijedite sok. Navlažite pamučne blazinice s krompirovim sokom, nanesite na oči i ostavite 10 minuta. Zatim operite lice. Možete završiti proces masirajući oči s kapima maslinova ili breskvina ulja. Koristite ovaj pripravak svaki dan dvije sedmice. 

MASKA OD MLIJEKA I HLJEBA 

Mlijeko tonira, hidratizira i izbjeljuje kožu. Hljeb sadrži kvasac koji je bogat vitaminom B i njeguje kožu te neutralizira osip. Napravite pastu od bijelog hljeba i mlijeka. Nanesite masku, no pripazite da sloj nije predebeo. Ostavite 10-15 minuta te otklonite. Ukoliko nanosite ovu masku redovno, podočnjaci će brzo nestati, prenosi 24sata.

(M.Lj.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.