6.11.2023. 20:54
0
Treningom do željenog fizičkog izgleda. Koliko traje cjelokupan proces i šta je pored treninga još važno u postizanju krajnjih rezultata?
FOTO: Getty Images
Teretane i odlasci na treninge su postali veoma popularana razonoda, nekome izduvni ventil, ali nekome i motivacija za postizanje određenih željenih rezultata u vezi fizičkog izgleda. Odlasci na treninge znaju biti dosta naporni i demotivirajući, pogotovo ako rezultati nisu vidljivi duže vrijeme, ali u tom momentu dolazi do izražaja snaga volje i želja da se istraje do kraja u zacrtanim ciljevima.

Ukoliko se neko odluči na taj korak, vjerovatno mora biti spreman na potencijalna odricanja u raznim segmentima života. Tokom faze kontinuiranog odlaska na treninge mijenja se i način ishrane, jer je ona zapravo jedan od ključnih faktora u cjelokupnom procesu. Pored zdravog načina života, usavršavanja fizičkog izgleda, odlasci u teretanu mogu biti i više od toga. Upoznavanje ljudi, svakodnevo druženje, razmjena različitih životnih priča i iskustava dovode do stvaranja dobrih odnosa, a možda i dugoročnih prijateljstava. Kako doći do cilja najbolje nam mogu kazati dugogdišnji korisnici teretane i ljubitelji treninga, a za portal Source je govorio Admir Isaković, redovni i višegodišnji korisnik jedne teretane na Ilidži koji je s nama podijelio svoje iskustvo treniranja.

Na početku razgovora je objasnio koliko dugo je potrebno ići u teretanu da bi se došlo do očekivanih rezultata i šta nakon toga.

''Sve zavisi od željenih rezultata i toga koliko drastično osoba želi da promijeni svoj izgled. Rezultati se mogu vidjeti čak i za manje od mjesec dana, a sve zavisi od ozbiljnosti treninga u teretani, ali i van nje. Da bi se održao postignuti fizički izgled potrebno je kontinuirano trenirati, te zato ja često kažem da ako neko hoće da bude ozbiljan sa svojim fizičkim izgledom to onda treba da mu postane put života'', kazao je.

Također, govorio je o tome šta pored treninga još utiče na rezultat, te kakav je režim ishrane tokom cjelokupnog procesa treniranja.

''Teretana i trening je samo 50% od stvari koje trebate da uradite za ozbiljan fizički napredak. Pored treninga jako je bitna dobra i zdrava ishrana sa velikom količinom proteina, vitamina i vlakana između ostalog. Ishrana zavisi od ciljeva, da li želite da dobijete masu generalno ili želite da sagorite višak kilograma. Šta god da je u pitanju zdrava ishrana je od ključnog značaja. Još jedan veliki segmet samog treninga je dobar odmor koji je ključan u regenerisanju mišića i pripremanju za dalji napredak i veće izazove'', istaknuo je.

Na kraju je spomenuo kako uskladiti odlaske u teretanu sa privatnim obavezama.

''Postoje razni planovi treninga i različiti pristupi, tako da sam trening može biti veoma fleksibilan. Ako vas nešto iskreno zanima uvijek ćete naći vrijeme. Mada, mislim da je po pitanju treninga više bitnija snaga volje nego vrijeme'', zaključio je na kraju razgovora.

(Mubina Lj.)

 



 
 
0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.