29.8.2022. 20:43
0
Pet osoba osumnjičeno za silovanje maloljetnice na Kosovu: Reakcija predsjednice Osmani
Predsjednica Kosova Vjosa Osmani ocijenila je danas da je silovanje maloljetnice (11) šokantan i nehuman čin i zatražila rigoroznu istragu i zakonsku odgovornost za počinioce.

Kosovska policija je prethodno saopštila da je pet osoba u Prištini osumnjičeno za silovanje maloljetnice (11).

Osmani je na Facebooku napisala da “s najvećom žestinom i odlučnošću, moramo jednoglasno ponoviti da niko nije iznad zakona”.

“Zakon treba da bude oštar prema svakom takvom prestupniku, posebno u ovakvim slučajevima kada su meta nasilja djeca”, navela je ona.

Istakla je da “seksualno nasilje, kao i svi oblici nasilja nad djevojkama i ženama, predstavljaju prijetnju za sve” i kako je naglasila “predstavljaju ozbiljnu ranu u društvu”.

Navela je da “počinioci ovih zločina moraju dobiti odgovarajući i hitan odgovor od pravosudnih organa”.

“Ne smijemo dozvoliti da naša zemlja bude nesigurna za djevojke i žene”, napisala je Osmani.

Zatražila je od pravosudnih organa da u potpunosti eliminišu seksizam i nejednakost u sudskim odlukama, a od institucija bezbjednosti da povećaju nivo zaštite djevojčica i žena koje su žrtve nasilja.

Ocijenila je i da je “vrijeme da se pristupi zakonodavnim izmjenama koje dodatno pooštravaju kazne za prekršioce”.

“Naša je zajednička odgovornost da obezbjedimo da sva djeca imaju dostojanstveno djetinjstvo i da eliminišemo rodno zasnovano nasilje”, napisala je Osmani.

Dvojica od petorice osumnjičenih za silovanje su u pritvoru, dok se za ostalima, koji su poznati policiji, traga.

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.