23.3.2021. 22:50
0
Nakon pucnjave u Coloradu Biden pozvao na strožiju kontrolu oružja
Američki predsjednik Joe Biden u utorak je pozvao na zabranu jurišnog oružja i strožije mjere kontrole oružja, našavši se u poznatoj ulozi tješioca traumatizirane nacije nakon masovne pucnjave u kojoj je 10 osoba u Coloradu izgubilo život, piše N1.
“Ne moram čekati nijednu minutu, a kamoli sat, da donesem zdravorazumske mjere koje će u budućnosti spasiti živote”, rekao je Biden dodavši da “možemo zabraniti jurišno oružje”.

“Ovo nije i ne bi trebalo biti stranačko pitanje”, izjavio je u Bijeloj kući. “To je američko pitanje koje će spasiti živote, američke živote. Moramo djelovati.”

“Možemo zabraniti jurišno oružje i oružje sa spremnicima velikog kapaciteta.”

Biden je govorio prije nego što je iz Washingtona otputovao za Columbus u Ohiju, gdje će obilježiti 11. godišnjicu potpisivanja zakona o dostupnom zdravstvenom osiguranju, poznatom kao Obamacare.

Masovna pucnjava u Boulderu dogodila se nakon prošlotjednog napada i osam ubijenih u salonu za masažu u Atlanti, zbog čega je skrenuta pažnja na nasilje prouzročeno posjedovanjem oružja u SAD-u.

Zastave na Bijeloj kući bile su spuštene na pola koplja u ponedjeljak u znak sjećanja na žrtve pucnjave u Atlanti. Ponovno su izvješene na nekoliko sati u utorak ujutro, prije nego što su ponovno spuštene kako bi obilježile ubistva u Boulderu.

Biden, čiji je personalni život obilježen gubitkom prve supruge i dvoje djece, ponudio je saučešće obiteljima žrtava, rekavši da su on i njegova supruga Jill shrvani ubistvima.

Biden je proteklih tjedana promovirao paket mjera pomoći za one pogođene koronavirusom, dok se bavio i porastom migranata uz američku južnu granicu s Meksikom.

Sada se njegova dvomjesečna administracija suočava s pritiskom da održi obećanja po pitanju regulative oružja.

Bilo kakav pokušaj SAD-a da se približi strožijoj kontroli oružja istorijski se pokazao teškim, s obzirom na to da se demokrati slažu s odlukom, a republikanci joj se protive.

Zakon o dostupnom zdravstvenom osiguranju, ACA, postignuće je bivšeg demokratskog predsjednika Baracka Obame iz 2010. godine, kojemu je Biden bio potpredsjednik. Taj je zakon preživio napade republikanaca, u Kapitolu i na sudovima. Pod Bidenom se zakon nastavlja širiti.

Oko 28 miliona Amerikanaca je bez zdravstvenog osiguranja, dok ih je 2010. godine kad je usvojen taj zakon bilo 46,5 miliona , pokazuju posljednji savezni podaci.

(Ajdin Balićevac)
 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.