23.2.2024. 21:07
0
Ruske vlasti zaprijetile porodici da im neće predati tijelo Alekseja Navaljnog ako ne bude tajno sahranjen
Ruske vlasti postavile su nove uslove kako bi predali tijelo Alekseja Navaljnog njegovoj porodici, tvrdi fondacija preminulog opozicionara.

Prema riječima Ivana Ždanova, direktora fondacije Navaljnog, ruski Istražni komitet je Aleksejevoj majci Ljudmili postavio nove uslove kako bi joj predali tijelo sina.

Osim toga što zahtijevaju da Aleksej Navaljni bude sahranjen tajno, u krugu najuže porodice, Istražni komitet je postavio još nekoliko uslova, javlja CNN.

Navodno zahtijevaju da tijelo bude prebačeno u Moskvu specijalnim avionom, te da, prije nego što avion sleti u Moskvu, Ljudmila Navaljni objavi da će Aleksej biti sahranjen, kako poštovaoci ruskog opozicionara ne bi dolazili na aerodrom da sačekaju kovčeg sa ostacima.

Drugi uslov je da porodica sve vrijeme ima pratnju zaposlenih u Istražnom komitetu sve do trenutka sahrane.

Majka Alekseja Navaljnog treba biti ta koja će odrediti datum sahrane, nakon što stigne u Moskvu.

Zahtijeva se i da se tijelo čuva u Moskvi ili regionu Vladimira do sahrane.

Prema riječima Ždanova, Istražni komitet strahuje da bi neko mogao provaliti u mrtvačnicu.

Smrtovnica će biti predata porodici Navaljnog tek kada se usaglase sa gore postavljenim uslovima, rekao je Ždanov za medije.

Kako pišu svjetski mediji, Ljudmili Navaljnoj nije u početku dozvoljeno da sina sahrani na groblju na kojem ona želi, te su obje strane dogovorile da Aleksej bude sahranjen na groblju Kovanskoje u Moskvi.

Prema riječima Ždanova, još nije dogovoreno gdje će biti organizovana sahrana.

- Majci Navaljnog su prijetili da bi prihvatila ove uslove - tvrdi Ždanov.

(Sead M.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.