1.3.2024. 18:15
0
U Moskvi sahranjen ruski opozicionar i veliki 'Putinov neprijatelj', Aleksej Navaljni
Ruski opozicionar Aleksej Navaljni, koji je preminuo u arktičkom zatvoru pod misterioznim okolnostima, sahranjen je danas na moskovskom groblju u blizini kuće u kojoj je proveo svoje djetinjstvo.

U prisustvu velikog broja ljudi, najveći kritičar Kremlja ispraćen je uz zvuke pjesme "My Way" Franka Sinatre. Prethodno je služeno opelo u crkvi ikone Bogorodice u Moskvi.

Otprilike sat i po prije početka bogosluženja i sahrane, bili su formirani dugi redovi ljudi, prenosi The Guardian. Parastos je predvodio sveštenik uz horsko pjevanje. Ljudi su bili u mogućnosti da prođu pored otvorenog kovčega pokojnika i poklone mu se.

Glasno skandiranje "Navaljni" odjekivalo je dok je njegov kovčeg iznošen iz crnih pogrebnih kola po dolasku u crkvu. Povici "Aleksej" mogli su se čuti i na YouTube streamu uživo, kao i pljeskanje kada su mrtvačka kola stigla u crkvu.

Anatolij i Ljudmila Navaljna, Aleksejovi roditelji, uslikani su kako idu ka crkvi ikone Bogorodice na opelo.

Portal The Moscow Times prenio je da su ispred hrama bili prisutni i političari Jevgenij Roizman, Boris Nadeždin i Ekaterina Duntcova, kao i predstavnici ambasada Francuske i Njemačke.

Kira Jarmiš, portparolka Navaljnijevog tima, na svom nalogu na mreži X objavljivala je video snimke iz Moskve, na kojima se vidi veliki broj okupljenih pristalica, ali i trenutak kada stiže kovčeg s tijelom Navaljnog i kada okupljeni uzvikuju njegovo ime naglas.

Njegove pristalice pozvale su ljude da večeras u ruskim gradovima izađu u znak sjećanja na njega.

Tenzije uoči sahrane Navaljnog bile su visoke, vlasti su rasporedile veliki broj pripadnika policije. Ispred crkve na jugoistoku Moskve formirao se veliki red.

Policija je postavila ograde po okolnim ulicama. Već je bilo izvještaja o hapšenjima nekoliko pristalica Navaljnog, koji su privedeni dok su izlazili iz svojih stanova da bi prisustvovali sahrani.

Kremlj je upozorio na "neovlaštene" demonstracije.

"Sve neovlaštene demonstracije će predstavljati kršenje zakona. Oni koji u njima učestvuju će snositi odgovornost, u skladu sa zakonom", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.