22.2.2024. 17:03
0
Dva simptoma koji bi mogli značiti da smo u opasnosti od kardiovaskularnih bolesti
Širom svijeta, kardiovaskularne bolesti su jedan od vodećih uzroka smrti. Riječ je o brojnim stanjima koja utječu na srce i krvožilni sistem, od moždanog udara do koronarne bolesti srca.

Postoji niz faktora koji mogu povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti. Neki su izvan naše kontrole, poput genetike i dobi. Međutim, na druge možemo utjecati, poput prehrane, tjelovježbe i pušenja.

Novo istraživanje pokazalo je da je giht, vrsta artritisa, povezan s 58 posto većim rizikom od kardiovaskularnih bolesti. Rizik je čak i veći za žene te one mlađe od 45 godina koje imaju to stanje, tvrde istraživači u časopisu The Lancet Rheumatology, gdje su objavljeni rezultati istraživanja.

Studijom je bilo obuhvaćeno više od 152 hiljade osoba s gihtom. To je izuzetno bolno stanje koje uzrokuje oticanje i crvenilo zglobova, a jedan je od najčešćih tipova upalnog artritisa u svijetu. Češći je kod muškaraca i starijih osoba, ali može pogoditi i žene te mlađe ljude.

Giht je uzrokovan nakupljanjem mokraćne kiseline u tijelu, što dovodi do stvaranja sitnih kristala oko zglobova. Dva najčešća simptoma gihta su iznenadna jaka bol u zglobu i vruća, otečena, crvena koža na zahvaćenom zglobu.

Istraživači sa Univerziteta Oxford, Glasgow i KU Leuven rekli su da nova otkrića sugeriraju da bi prepoznavanje i provedba strategija za smanjenje kardiovaskularnog rizika kod osoba s gihtom sada trebale biti prioritet, i za daljnja istraživanja i za kliničku praksu.

“Ovaj rad naglašava važnost probira i liječenja niza kardiovaskularnih bolesti kod ljudi s gihtom. Giht bi se mogao smatrati metaboličkim stanjem, a liječenje bi trebalo uključivati praćenje srca i tjelesne težine, a ne samo simptoma vezanih uz zglobove”, izjavila je jedna od autorica studije, dr. Lyn D Ferguson.

Ako osjetite bilo kakve znakove gihta, trebate razgovarati s doktorom opće prakse.

(Ajdin B.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.