28.9.2024. 20:14
Ruski ministar vanjskih poslova: Zapad riskira sukob s nuklearnom silom
Obraćajući se Općoj skupštini Ujedinjenih naroda, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov uputio je oštru kritiku Zapadu, upozorivši da pokušaji poraza Rusije kroz sukob u Ukrajini predstavljaju direktnu prijetnju globalnoj sigurnosti.

Lavrov je izjavio da Zapad “riskira sukob s nuklearnom silom” te je opisao ovakve poteze kao “samoubilačku eskapadu”.

On je također izrazio zabrinutost zbog izraelskog napada u Bejrutu, u kojem je ubijen vođa Hezbollaha, nazivajući takva politička ubojstva “uobičajenom praksom”. Prema njegovim riječima, ovi događaji dodatno destabiliziraju situaciju na Bliskom Istoku, te je naglasio da ovakve akcije predstavljaju ozbiljnu prijetnju međunarodnom miru.

Lavrov je, u svom govoru pred Općom skupštinom, optužio zapadne zemlje, naročito anglosaksonske stratege, za podsticanje sukoba u Ukrajini kroz podršku, kako je on naveo, “nelegitimnom neonacističkom kijevskom režimu”. On je istaknuo da se time Zapad priprema za direktnu konfrontaciju s Rusijom, koja je nuklearna sila, te je upozorio na opasnost ovakvih poteza.

On je također skrenuo pažnju na šire sigurnosne izazove u svijetu, ističući krize u Jemenu, Sudanu, Adenskom zaljevu i Crvenom moru kao ključne tačke destabilizacije.

Upozorio je da rješenje ovih sukoba zahtijeva zajednički napor međunarodne zajednice, te da sigurnost mora biti “nedjeljiva i jednaka za sve, ili je neće biti ni za koga.”

Ovo obraćanje dolazi u trenutku kada se napetosti između Rusije i Zapada povećavaju zbog rata u Ukrajini, gdje su zapadne zemlje nastavile s pružanjem vojne i političke podrške Kijevu. Lavrov je u svom govoru nastojao skrenuti pažnju na opasnosti koje, prema njegovom mišljenju, ovakvo uplitanje nosi, te je izrazio zabrinutost zbog sve većih sukoba na Bliskom Istoku, uz poseban naglasak na politička ubojstva koja, kako je rekao, destabiliziraju čitavu regiju.

Podsjetimo, analitičari naglašavaju da je upravo ruska invazija na Ukrajinu glavni uzrok trenutne krize i nestabilnosti. Kijev je, prema zapadnim izvorima, demokratski izabrana vlada, a podrška Zapada usmjerena je na očuvanje ukrajinske suverenosti i teritorijalnog integriteta, nasuprot ruskim ambicijama.

(Erna H.)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana