11.9.2024. 10:51
0
Uk o zahtjevima radnika u zdravstvu: Vlada neće dati novu ponudu, ostajemo pri ranijoj od 3,25 KM
Premijer Kantona Sarajevo, Nihad Uk, je na današnjoj press konferenciju iznio j stav Vlade KS o zahjtevila Sindikata radnika u zdravstvu.
Uk je rekao da je Vlada ponudila povećanje satnice u augustu mjesecu i da ono iznosi 3,25 KM te da Vlada više ne može dati, piše Faktor.

- Vlada nema namjeru da izađe sa novom ponudom porema sinidkatima. Ponuda koja je utvrđena krajem augusta i dalje je na snazi. Mi cijenimo radnike u zdravstvu, ono što su uradili i šta rade, međutim okolnosti su takve, mi ne možemo da idemo dalje sa povećanjem satnice. Ministar zdravstva Enis Hasanović je bio za to da se ispune zahtjevi Sinidikata radnika za povećanjem satnice, ali stav Vlade je da to ne možemo uraditi. Imamo jednu širu sliku, vodimo računa o finansijskoj disciplini KS, vodimo računa prema svim drugim radnicima u KS koji su na budžetu i koji ne mogu budu uključeni u povećanje plaća, a da ne govorim o radnicima u realnom sektoru čije plaće u ovom trenutku sigurno ne prate povećanje troškova života - kazao je Uk te dodao  da očekuje dalji razgovor sa Sindikatom, s obzirom da početkom iduće godine istječu kolektivni ugovori radnicima u zdravstvu. 
 
Uk je kazao da je akumulirana dobit Zavoda zdravstvenog osiguranja KS trenutno oko 120 miliona KM ako se uzmu u obzir već isplanirane obaveze.  

- Nije važno koji je iznos, da li je 120 ili 160 miliona KM, bitno je da to nisu pare isključivo za povećanje plaća. Zdravstveni sistem funkcioniše tako što građani KS uplaćuju svoje doprinose  ne usmjereno islljučivo da se povećava plaća zdravstvenim radnicima već i da im se pruža kvalitetnija usluga. Upravo taj novac koji je na raspolaganju u Zavodu želimo da iskoristimo kako bi pružili kvalitetniju zdravstvenu uslugu i proširili paket zdravstvenih usluga. Iz tog novca će se finansirati i lijekovi za teško oboljele koji će u narednih desetak dana na jedan način biti riješeni u KS. Želimo da taj novac crpimo na način da se pruža kvalitetnija usluga i prošire zdravstvena prava u KS, a ne isključivo da se potroše za plaće. Kada bismo izašli ususret zahtjevima radnika u zdravstvu za satnicu od 3.70 KM to bi značilo 66 miliona KM više plaća nego u ovom trenutku. Za dvije, tri godine bi se iscrpila ta rezerva koja postoji na računu Zavoda zdravstvenog osiguranja KS - naglasio je Uk.   

Uk je iznio i hronologiju povećanja primanja zdravstvenim radnicima u protekle dvije i po godine.

Kazao je da Vlada paralelno sa povećanjem plaća zdravstvenim radnicima vodi i računa o pružanju kvalitetnije usluge pacijentima u KS.  

Radnici u zdravstvu Kantona Sarajevo prenoćili su u šatoru ispred zgrade Vlade KS kojeg su postavili jučer nakon protesta.

Za petak (13. septembar) Sindikat radnika u zdravstvu najavio je jednostanu blokadu saobraćajnice na Skenderiji iz svih pravaca od 12 do 13 sati.

Podsjetimo, radnici u zdravstvu Kantona Sarajevo jučer su izašli na proteste ispred zgrade Vlade KS nakon što nisu postigli dogovor sa vladajućom Trojkom oko povećanja satnice.

Sindikat radnika u zdravstvu KS traži povećanje satnice sa 3.07 na 3.70 KM, no Vlada im je 27. augusta predložila 3.25 maraka, što su oni jednoglasno odbili.

Predsjednik Sindikata jučer je posebno naglasio kako će u narednom periodu svaki dan dokumentovano iznositi u javnost informacije o radu javnih zdravstvenih ustanova i njihovih Upravnih odbora, kako su provodili tendere i namještali ih, krali, šta rade i šta su uradili od javnog zdravstva.

- Iznijet ćemo svu problematiku - šta fali ustanovama, koliko kadra, materijala, opreme, te kako su se namiještali tenderi - kazao je Sadiković čiji je Sindikta danas za 11 sati zakazao press konferenciju ispred zgrade Vlade KS. 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.