11.9.2024. 12:54
1
Nihad Uk jasno poručio Sindikatu zdravstva kako nema povećanja satnice, objasnio i zbog čega
FOTO: N1
Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk održao je konferenciju za medije na kojoj se osvrnuo na zahtjeve sindikata radnika u zdravstvu te je poručio kako se njima više neće povećavati osnovica plate.

U objašnjenju odluke, Uk je rekao kako se satnica radnicima do sada povećavala tri puta.

"Na zahtjev tri sindikata da se poveća satnica s 3,07 KM na 3,70 KM. Vlada KS na sjednici je dala ponudu satnice 3,25 KM i to je pet posto povećanje plata svim radnicima, odnosno 19 miliona KM na nivou godine. Nažalost, sindikati su to odbili. Prilično je nečuveno da razgovaramo u ovom trenutku na ovu temu s obzirom na to da je vlada prošle godine povećala satnicu jednom, drugi put od januara ove godine i u aprilu i ove godine došao je zahtjev da se dodatno koriguje satnica, što bi iznosilo preko 66 miliona KM", rekao je Uk.

Poručio je kako je u aprilu 2022. godine izmijenjen kolektivni ugovor.

"U aprilu smo povećali satnicu na 2,76 posto što je na godišnjem nivou 50 miliona KM. U septembru je dogovoreno s 2,76 na 3,0, odnosno od prvog januara 2024. godine na 3,07 KM. Ukupno povećanje iznosi 89 miliona KM na nivou jedne godine. Radi se o rekordnom povećanju plata", mišljenja je Uk.

Nakon toga je ovo povećanje obrazložio po platnim razredima odnosno kategorijama.

"Srednja stručna sprema u martu 2022. godine - plata je bila 1.026 KM, a danas je ta plata 1.322 KM. To je povećanje od 300 KM, odnosno 29 posto u nešto više od dvije godine. Radnici zdravstvenog usmjerenja sa VŠS su imali u martu 2022. godine platu 1.353 KM, a danas prosječno imaju 1.799 KM, što je povećanje za 32 posto. Doktori medicine i specijalisti su imali u martu 2.400 KM, a danas imaju 3.500 KM i povećanje u dvije godine je nešto više od 1.070 KM tj. 44 posto", objasnio je.

Na kraju, rekao je kako očekuje da sindikati budu razumni.

"Ideja i misija Vlade KS jeste da poboljša uslove zdravstvenih radnika, a da sa druge strane širi obuhvat zdravstvenih usluga. Na tome ćemo nastaviti raditi. Vodimo računa i o svim drugim radnicima koji su na budžetu, a koji ne mogu biti uključeni na povećanje plata, a da ne govorim o radnicima u realnom sektoru čije plate ne prate rast troškova. To su razlozi zbog kojih smo odlučili da ne želimo dalje povećavati osnovicu. Očekujemo razumnost sindikata", zaključio je Uk.

(Erna H.) 

NIHAD UK
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.