11.9.2024. 8:14
1
Gates: Nova pandemija je neizbježna
FOTO: Screenshot
Milijarder, filantrop Bill Gates proveo je proteklih nekoliko desetljeća upozoravajući javnost na zlokobne probleme, od nadolazećih “klimatskih katastrofa” do razornih kibernetičkih napada.

Dvije potencijalne katastrofe izazivaju najveću zabrinutost Gatesa. “Puno nemira” u današnjem svijetu moglo bi izazvati “veliki rat”, kaže on za CNBC Make It. Pa čak i “ako izbjegnemo veliki rat… onda, da, doći će do još jedne pandemije, najvjerojatnije u sljedećih 25 godina.”

Naučnici na pandemije obično gledaju kao na vjerovatne, čak i neizbježne pojave tokom vremena. One doista postaju sve češće, zbog faktora poput klimatskih promjena i rasta stanovništva, pokazuju istraživanja, prenosi SEEbiz.

Za Gatesa i druge zagovornike globalnog zdravlja, pitanje nije hoće li se uskoro dogoditi nova pandemija – pitanje je hoće li nacije biti spremnije nego što su bile za izbijanje Covida-19.

– Zemlja od koje je svijet očekivao da će voditi i biti model nije ispunila ta očekivanja – kaže Gates, misleći na Sjedinjene Države.

Gates je 2022. napisao knjigu pod nazivom “Kako spriječiti sljedeću pandemiju” u kojoj je prozvao razne vlade, uključujući SAD, da nisu bile adekvatno pripremljene 2020.

U knjizi je iznio nekoliko preporuka za zemlje diljem svijeta, uključujući snažnije politike karantene, ulaganje u praćenje bolesti i poticanje istraživanja i razvoja vakcina.

Iako je postignut određeni napredak, s povećanjem potrošnje na pripravnost za pandemiju u SAD-u i drugdje, Gates kaže da globalni odgovor još nije dovoljan.

– Iako su neke lekcije iz pandemije (koronavirusa) naučene, (bilo je) mnogo manje nego što sam očekivao, nažalost – kaže.

Bill Gates
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.