Mikrovalna pećnica je praktičan način za podgrijavanje hrane, ali zbog neravnomjernog zagrijavanja može povećati rizik od trovanja hranom.
“Hranu u mikrovalnoj treba promiješati barem jednom kako bi se toplina ravnomjerno rasporedila, a zatim je ponovno podgrijati do odgovarajuće temperature, barem oko 74°C”, ističe stručnjakinja za prehranu i zdravlje, dr. Mitzi Baum, za Parade. Stručnjaci preporučuju korištenje termometra za hranu kako bismo bili sigurni da je hrana pravilno zagrijana, jer je to, prema doktoru specijaliziranom za mikrobiologiju hrane i sigurnost hrane, dr. Randallu Phebusu, “jedini pravi način za zaštitu zdravlja obitelji”.
Osim toga, određene namirnice nikada ne bismo trebali podgrijavati u mikrovalnoj zbog dodatnih rizika. Na primjer, prema nutricionistici Joan Salge Blake, podgrijavanje mliječne formule ili majčinog mlijeka može biti opasno jer se beba može opeći na tekućini. Mikrovalno zagrijavanje također uništava hranjive tvari u mlijeku.
Iako je mikrovalna pećnica koristan alat, nije najbolji izbor za zagrijavanje hrane
Doktorica i stručnjakinja za sigurnost hrane sa značajnim iskustvom i obukom u epidemiologiji, dr. Barbara Kowalcyk, savjetuje izbjegavanje grijanja punjene peradi u mikrovalnoj jer punjenje često ne doseže temperaturu dovoljnu za uništavanje bakterija, što povećava rizik od trovanja hranom.
Mikrovalna pećnica je praktičan način za podgrijavanje hrane, ali zbog neravnomjernog zagrijavanja može povećati rizik od trovanja hranom.
“Hranu u mikrovalnoj treba promiješati barem jednom kako bi se toplina ravnomjerno rasporedila, a zatim je ponovno podgrijati do odgovarajuće temperature, barem oko 74°C”, ističe stručnjakinja za prehranu i zdravlje, dr. Mitzi Baum, za Parade. Stručnjaci preporučuju korištenje termometra za hranu kako bismo bili sigurni da je hrana pravilno zagrijana, jer je to, prema doktoru specijaliziranom za mikrobiologiju hrane i sigurnost hrane, dr. Randallu Phebusu, “jedini pravi način za zaštitu zdravlja obitelji”.
Osim toga, određene namirnice nikada ne bismo trebali podgrijavati u mikrovalnoj zbog dodatnih rizika. Na primjer, prema nutricionistici Joan Salge Blake, podgrijavanje mliječne formule ili majčinog mlijeka može biti opasno jer se beba može opeći na tekućini. Mikrovalno zagrijavanje također uništava hranjive tvari u mlijeku.
Iako je mikrovalna pećnica koristan alat, nije najbolji izbor za zagrijavanje hrane
Doktorica i stručnjakinja za sigurnost hrane sa značajnim iskustvom i obukom u epidemiologiji, dr. Barbara Kowalcyk, savjetuje izbjegavanje grijanja punjene peradi u mikrovalnoj jer punjenje često ne doseže temperaturu dovoljnu za uništavanje bakterija, što povećava rizik od trovanja hranom.