14.3.2024. 7:56
0
Vedran Zubić pojasnio jak zemljotres koji je jutros probudio region
FOTO: Screenshot
Poznati profesor geografije iz Sarajeva Vedran Zubić oglasio se nakon što je zemljotres jutros pogodio mjesto Plužine, u blizini granice Crne Gore sa BiH.

- Jutros u 04:07 dogodio se jak potres blizu granične zone BiH i Crne Gore. Najviša planina BiH, Maglić, nalazi se upravo na granici država. Treba napomenuti da je najviša tačka Maglića sa crnogorske strane (Veliki Vitao 2397 metara). Upravo u toj zoni je registriran zemljotres - istakao je.

Govoreći o dubini i jačini zemljotresa, istakao je da je riječ o plitkom zemljotresu.

- Njegov epicentar je 20 km sjeverozapadno od Plužina, a to je upravo zona subdukcije vanjskih Dinarida (Maglić). Generalni uzročnik svih zemljotresa je aktivnost Jadranske mikroploče koja se podvlači pod ovaj dio Evrope. Ona je kriva za subdukciju, rast planina, ali i trusne aktivnosti. Vanjski Dinaridi, a to je regija koja ide u BiH južno od crte Grmeč-Zelengora i nastavlja dalje na istok, je zona navlake planinskih masiva. Ako imate kartu ispred sebe vidite planinu Goliju i čuveni Durmitor u toj zoni kako se nastavljaju na Maglić i ostale pogranične planine. Između Golije i Durmitora je smještena dolina Pive koja skupa sa Tarom pravi Drinu. Upravo tu su u rasjednoj zoni smještene Plužine, mjesto epicentra jutrošnjeg potresa. Ovo mjesto je veoma seizmički aktivno pa je 2013. ovdje zabilježen zemljotres od 4.2 - naveo je Zubić.

Pogledajte šta je još rekao Zubić rekao o ovom zemljotresu OVDJE.

(Aldin B.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.