4.9.2024. 13:49
0
Vučić: Na Kosovu funkcioniraju dvije najvažnije institucije Srbije
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić demantirao je u srijedu navode da na Kosovu ne funkcioniraju institucije Srbije te istaknuo da funkcioniraju dvije najvažnije, a to su zdravstvo i školstvo.

On je odgovarajući na pitanja novinara na početku posjeta Podrinju rekao kako bi koliko sutra posjetio Mitrovicu u sjevernom dijelu Kosova kada bi mu to međunarodne snage dozvolile.

Kosovske vlasti zatvorile su 30. augusta pet paralelnih srpskih institucija na sjeveru zemlje - Kosovski okrug Mitrovica, te paralelne općine u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice i u općinama Zvečan, Zubin Potok i Leposavić.

Nakon toga Evropska unija i Sjedinjene Država upozorile su Prištinu da ne povlači jednostrane poteze, ali kosovske vlasti drže da su uredi na sjeveru Kosova naseljenom većinom Srbima djelovali pod vodstvom službenog Beograda čime je prekršen Ustav i zakoni Republike Kosovo.

Vučić je najavio danas da će idućih šest dana boraviti u lozničkoj vojarni tokom kojih će organizovati razgovore s građanima, navodeći da će jedna od tema biti navodi o ugrožavanju rijeka u slučaju otvaranja rudnika litija u dolini Jadra.

"Hoću kazati našim ljudima da će sve naše vode i zemljište biti sigurni, da će sve naše vode biti čiste", rekao je Vučić novinarima prilikom obilaska radova na rekonstrukciji ceste Bojić-Tekeriš kod Šapca.

Vučić tvrdni da su "neki iz inostranstva naredili jednu lukavu akciju - Uplašite ljude time što ćete govoriti o vodi, zato što je voda izvor života".

"I onda oni bez ikakvog argumenta će kazati da će biti zatrovani Jadar, Drina, Sava i Dunav, da nećemo imati vodu. Čak imate sveučilišne profesore, kojima dajemo ogromne novce, koji brutalno lažu", kazao je Vučić.

Vučić je će boraviti u Podrinju u vrijeme velikih izazova s kojima se suočava pogotovo zbog sve masovnijih i žešćih protesta protiv rudarenja litija, koji srbijanski državni vrh vidi kao veliku privrednu šansu i ekonomsko pozicioniranje u regiji i Evropi, a ekološki aktivisti, civilno društvo i opozicija kao koruptivni posao i dugoročnu prijetnju okolišu s nesagledivim posljedicama.

(Ajdin B.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.