4.9.2024. 22:35
2
Schmidt: Mislim da je Dodik naučio da on ne odlučuje kada i ko treba da posjeti RS
FOTO: nova bh
Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt danas je boravio u Banja Luci. Između ostalog, Schmidt je razgovarao sa Ćamilom Durakovićem o novom nastavnom planu u RS.

Za Novu BH govorio je o ovom aktuelnom problemu, ali i svim političkim pitanjima, kao i predstojećim izborima.

Na samom početku razgovora govorio je o najavama predsjednika RS Milorada Dodika da će mu zabraniti posjetu ovom entitetu.

- Nisam nikada imao problema kada sam dolazi u Banjaluku. Svaki put sam naišao na toplu dobrodošlicu. Mislim da je Milorad Dodik naučio da nije osoba koja odlučuje kada i ko treba da posjeti koje mjesto u RS. Jedne prilike je spomenuo i Doboj. Stoga mi je to na jedan način poslužilo kao inspiracija. Morao bih nekada posjetiti i Doboj. Kada sam bio u Pragu razgovarao sam sa Aleksandrom Vučićem, spomenuo mi je centar koji je otvoren u blizini Doboja, kazao je Schmidt.

Između ostalog, osvrnuo se na predstojeće izbore, ali i predizbornu kampanju koja počinje za nekoliko dana.

- Općenito govoreći ide se pravim putem. U cilju održavanja transparentnih izbora osigurat će se i određen broj posmatrača. Prema informacija kojim raspolažem bit će oko 300 posmatrača koji će biti angažirani na kratkotrajnoj osnovi. Dakle, bit će angažirani na sami dan izbora. Očekuje se da ukoliko se budu dokazali nepravilni pokušaji, pokrenut će se i sudski postupak. Sretan sam što smo osigurali bolji integritet samih izbora. Na nekim mjestima, u Srebrenici, Brčkom, RS, ali i Federaciji BiH, imat ćemo postavljen novi sistem. Novi sistem će podrazumijevati skeniranje izbornih listića. Bit će nemoguće mijenjanje izbornih rezultata. Ide se u pravcu koji je puno povoljniji nego raniji, pojasnio je Schmidt.

Na kraju razgovora za Novu BH govorio je o promjeni nastavnog plana u RS za učenike devetog razreda osnovne škole.

- Nisam vidio detalje ovog što ste rekli. Veličanje ratnih zločinaca, ako imamo takve slučajeve njihovih veličanja onda je to kazneno djelo. Ali svi oni koji misle da će u udžbenicima osigurati da budu heroji, treba da pomisle zašto imate manje upisanih prvačića. Potrebno je sjesti na nivou nadležnih institucija za obrazovanje i vidjeti šta se može uraditi. Broj ljudi koji napušta zemlju je sve veći. Svi koji na taj način razmišljaju da veličaju ratne zločince ne znaju na koji način da se nose sa mladima i sa njihovim problemima. Mladi nude odgovor u ovakvim situacijama. To su teme o kojima treba razgovarati, kako ne bi imali masovan odlazak ljudi, naveo je.

No, komenatiršući sankcije SAD Schmidt je kazao da li su uspješne te da li će ih biti u budućnosti.

- OHR ima podršku SAD, EU, Velike Britanije, Francuske... Potrebni su nam represivni instrumenti. No, ti represivni instrumenti ne nude odgovor za budućnost. Potrebno je pronaći konstruktivan odgovor. Mislim da na tome rade i EU i SAD uz moj skromni doprinos. Jasno je da su sankcije dale rezultat, ali šta može da se koristi umjesto njih. Imamo tu i sankcije Velike Britanije. Donesena je odluka i EU o sankcijama za Milorada Dodika. No, te sankcije nisu aktivirane. Sankcije su signal da nešto nije uredu, kazao je Christian Schmidt.

2
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.