24.10.2024. 19:57
0
Menadžment Trebević Hillsa o klizištu u Starom Gradu: "Iako nismo morali, uložili smo 1,5 miliona KM ličnih sredstava u stabilizaciju Trebevićke ceste"
Nakon zbora građana mjesnih zajednica Širokača i Toka Džeka u Starom Gradu, zbog pomjeranja tla na lokalitetu Curine njive i Bistrički potok, oglasio se menadžment Trebević Hillsa.

Mještani Mjesne zajednice Širokača su početkom oktobra obavijestili javnost da se tlo pomjerilo za više od dva metra uslijed klizišta, vlasti iz Općine Stari Grad su saopćile da problem predstavlja specifičnost lokaliteta na kojem se gradi stambeno-poslovni kompleks "Hills" na Zlatištu koje se nalazi na području entiteta RS i graniči sa izuzetno naseljenim područjem Federacije Bosne i Hercegovine i općine Stari Grad Sarajevo.

- Menadžment Trebević Hillsa pozdravlja vaše okupljanje. Razumljiva je vaša potreba da dobijete istinite i cjelovite informacije o pomjeranja tla na lokalitetu Curinih njiva. Naglašavamo da inspekcije RS-a i Civilna zaštita to nisu označile kao klizište.

Trebević Hills je unaprijed planirao svoje aktivnosti, pa je i odnos prema okolini bio značajan aspekt istraživanja i ulaganja. Naglašavamo da nikada nismo deponovali zemljište na lokalitetu iznad Curinih njiva. Naši radovi su počeli u aprilu ove godine, a deponija datira od 2019. godine.

Međutim, na molbu općinskih vlasti, građevinskim mašinama smo utisnuli kamenje većih dimenzija u zemljište od podnožja nasipa do njegovog vrha, a s ciljem da preveniramo probleme koji su nastali jer su drugi subjekti, a ne Trebević Hills, tu odlagali materijal od 2019. godine. Nemamo ovlasti javnih institucija da istražujemo ko je tu odlagao iskopani materijal u ovim količinama - navodi menadžment Trebević Hillsa i dodaje:

- Pri gradnji našeg kompleksa zemlju odlažemo u krugu naše parcele, a ne iznad Curinih njiva, i zbog toga što ćemo ovaj materijal ponovo koristiti u krugu izgrađenog našeg objekata. Dakle, sporno odlagalište iznad naselja nije u obuhvatu naše parcele niti smo ga ikada koristili što se može provjeriti i sa vlastima Općine Istočni Stari Grad i nadležnim inspektorima u RS-u.

Navode kako su pri samom struktuiranju projekta znali da odnosi sa komšijama moraju biti pozitivni.

- Imamo namjeru da dio radnika bude iz neposredne blizine kompleksa, a to su upravo stanovnici Bostarića, Boguševca i okolnih naselja. Ali ne samo to. Planirali smo izgradnju puta sa Općinom Istočni Stari Grad od kompleksa prema ovim naseljima, a u skladu sa najvišim standardima funkcionalnosti i zaštite okoliša, bez značajnijeg uklanjanja odraslih stabala. Tu je još i izgradnja fudbalskog, teniskog i dječijeg igrališta, odmorišta i ostalih rekreativnih sadržaja, velikog parka ruža, te postavljanje hranilica za ptice u borovoj šumi, a što će biti nadomak ovih naselja i slobodno za korištenje njihovim stanovnicima – vama. Naš cilj nije jedino profit. Želimo uložiti sredstva i u okruženje, u obogaćivanje životnih sadržaja - kažu.

Dodaju da su osim tri elaborata koji se odnose na stanje tla na kojem se objekat gradi, a koje su sačinili eminentni stručnjaci različitih instituta iz BiH, uključujući i renomirani Građevinski institut Univerziteta u Sarajevu, svojevoljno, iako ni to nisu bili obavezni, uložili 1,5 miliona KM ličnih sredstava u stabilizaciju Trebevićke ceste.

- Da nismo, postojala bi bojazan njenog odrona, prekida puta prema Brusu i zatrpavanja Bistričkog potoka. Ovom prilikom vas obavještavamo da ćemo uložiti sredstva i u saniranje zemljišnih rasjeda kod Curinih njiva zajedno sa Općinom Istočni Stari Grad. Naglašavamo da ni to nije naša obaveza. Nažalost, pojedinci u nekim nadležnim javnim institucijama nisu spremni suštinski pomoći stanovništvu, pa umjesto oštre retorike ne nude nikakva rješenja, niti pokazuju volju da dođu do njih. To dokazuje ovo vrijeme za koje nisu ništa konkretno učinili. Trebević Hills će, u skladu sa preporukama stručnih organa a zajedno sa Općinom Istočni Stari Grad krenuti sa radovima čim bude okončano topljenje snijega, na proljeće - poručili su i dodali:

- Još jednom naglašavamo da poslujemo uz poštivanje najviših građevinskih, arhitektonskih, sigurnosnih, finansijskih i zakonskih standarda i normi. Posjedujemo sve neophodne dozvole i saglasnosti. I više od propisanog. Zato smo uvjereni da će izgradnja kompleksa Trebević Hills donijeti i finansijske benefite okruženju, uključujući i povećanje ekonomskih atraktivnosti okolnih naselja te povećati i cijenu nekretnina na tom području. Ne dozvolimo da usmjereno kreiranje nesporazuma i plasiranje dezinformacija poljulja naše povjerenje, saradnju i komšijski odnos, prenosi Faktor. 

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.