26.10.2024. 7:59
0
Nakon napada Izraela oglasio se Teheran: Letovi obustavljeni, napadnute vojne baze
Britanska vlada je rekla da "pomno" prati razvoj situacije na Bliskom istoku nakon što je rano u subotu Izrael izveo niz zračnih napada na vojne ciljeve u Iranu te dodala da daljnja eskalacija "nije ni u čijem interesu".

Glasnogovornik je dodao da vlada podržava "pravo Izraela na samodobranu" dokle god poštuje "međunarodno humanitarno pravo".

"Daljnja eskalacija nije ni u čijem interesu", nastavlja saopćenje.

Izraelski napad na Iran odvijao se u tri vala i već je završen, objavila je prije zore u subotu izraelska javna radiotelevizija nakon što je Tel Aviv rekao da je pogodio vojne ciljeve u Iranu.

Iranski mediji su zabilježili više eksplozija tokom nekoliko sati u glavnom gradu i u blizini vojnih baza, no nije bilo izvještaja o prouzročenoj šteti ili žrtvama.

Strahovi da bi Iran i Sjedinjene Američke Države mogli biti uvučeni u regionalni rat su narasli nakon što je Izrael pojačao svoje napade na proiransku libanonsku miliciju Hezbolah prošlog mjeseca, uključujući zračne napade na libanonski glavni grad Bejrut te kopnenu operaciju kao i godinu dana star sukob u Pojasu Gaze.

"Kao odgovor na mjesece neprestanih napada iranskog režima na državu Izrael, Izraelske snage sada izvode precizne napade na vojne ciljeve u Iranu", objavio je IDF u saopćenju.
Vojska je kasnije rekla da je završila svoje "ciljane" napade na vojne mete u Iranu, dodavši da su se njeni zrakoplovi sigurno vratili u zemlju.

Izrael tvrdi da ima pravo i dužnost odgovoriti na napade Teherana i njegovih posrednika, koji su uključivali lansiranje projektila s iranskog teritorija.

Iranska državna televizija je citirala vojnog glasnogovornika koji je rekao da su eksplozije koje su se čule u Teheranu povezane sa "sistemima protuzračne odbrane koji reagiraju na pokušaje cionističkog režima (Izraela) da napadne tri lokacije oko grada Teherana".

Videosnimke koje su emitirali iranski mediji prikazuju sisteme protuzračne odbrane kako neprestano gađaju nadolazeće projektile u središtu Teherana, no nije objavljeno koje su lokacije napadnute.

Iranska novinska agencija Fars je rekla da je napadnuto nekoliko vojnih baza zapadno i jugozapadno od Teherana. Agencija Tasnim je objavila da su napadnute baze Iranske revolucionarne garde, no da nisu oštećene.

Glasnogovornik iranske organizacije za civilno zrakoplovstvo je kazao da su svi letovi do daljnjega otkazani, prema državnoj novinskoj agenciji IRNA.

Susjedni Irak je također do daljnjega suspendirao sve letove u svojim zračnim lukama, objavila je njegova novinska agencija.

Sirijska novinska agencija SANA je izvijestila da je Izrael izveo zračne napade na vojne objekte u središnjim i južnim dijelovima zemlje, no Izrael nije potvrdio napade na Siriju.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.