25.10.2024. 15:35
0
Ministar u Vladi Srbije: "Zbog ruskog gasa smo najjači na Balkanu!"
FOTO: Screenshot
Dok su na vlasti predsjednik Vučić i ova vlada, Srbija nikada neće uvesti sankcije Rusiji, trudićemo se da u okvirima mogućeg povećavamo naš trgovinski obrt s Rusijom, kazao je Nenad Popović, ministar bez porfelja u Vladi Srbije.

Popović je kazao da je Rusija za Srbiju jedan od najvažnijih partner i da ruski gas koji dobiva Srbija nema alternativu.

Popović je kazao da će Samit BRIKS-a u Kazanju ući u ekonomske istorijske čitanke i izučavaće se godinama.

"Rusiju niko nije mogao da izoluje, iako su pokušaji stalni. Pokazalo se da su dve trećine sveta prisutne na ovom Samitu i realno ekonomska snaga prelazi na stranu BRIKS-a", kazao je Popović u intervjuu za rusku televiziju RT.

Napomenuo je da se udvostručio ekonomski rast zemalja BRIKS-a u odnosu na 2006, kad je osnovan, te da su zemlje BRIKS-a po kupovnoj moći iznad zemalja G7.

"Sve prognoze i trendovi pokazuju da će zemlje BRIKS-a i dalje nastavljati da se razvijaju, pogotovo predvođene izvanrednom kineskom ekonomijom i odličnom ruskom ekonomijom, za koju su svi očekivali da će da bude na kolenima posle početka Specijalne vojne operacije”, kaže Popović.

Ocenjuje da je uvođenje sankcija Rusiji 2014. godine u sferi poljoprivrede, kao i 2024. pomoglo Rusiji da se okrene sebi, odnosno da počne sama da proizvodi sve, kao i da se okrene novim partnerima.

"Srbija je jako interesantna Rusiji, sa svojim geografskim položajem, s našim dogovorom o slobodnoj trgovini, s izvanrednim kadrovima koje imamo u Srbiji, inženjerima pre svega, s dolaskom mnogih IT stručnjaka iz Rusije u Srbiju i našom otvorenošću ka raznim tržištima. Mislim da Srbija može biti jako interesantna za ruske privrednike, pogotovo one povezane s novim tehnologijama”, rekao je Popović.

Kazao je da bi Rusija i Srbija mogle zajedno da sarađuju i to zajedničkim nastupom srpskih i ruskih kompanija u oblasti novih tehnologija, ali i na trećim tržištima.

"Za Srbiju je Rusija jedan od najvažnijih partnera, ruski gas koji mi dobijamo nema alternativu. Hvala našoj braći iz Rusije, hvala predsedniku Putinu, ruskoj vladi što su Srbiji dali takvu cenu gasa. Imamo najbolju cenu gasa u Evropi, to je dogovor našeg predsednika Vučića, koji vodi mudru politiku saradnje sa svima", rekao je Popović.

Ističe da ruski gas omogućava da Srbija bude ekonomski najjača na Balkanu, te da je od svih investicija koje dolaze na Balkan 60 odsto uloženo u Srbiju.

"To je rezultat našeg bratskog odnosa vekovima između Rusije i Srbije, bili smo zajedno i u 18. veku i 19. Sve što se odnosi na dobijanje slobode i nezavisnosti Srbije neodvojivo je povezano s Rusijom. Srbija nikada ne bi bila slobodna i nezavisna ni u 19. veku, a pogotovo ne u 20, da nije bilo naše braće iz Rusije. Zato slobodno mogu da kažem da ne postoje na svetu dva naroda koja su više bliska nego što su Rusija i Srbija", kazao je Popović.

Ponovio je da Srbija nikada neće uvesti sankcije Ruskoj Federaciji, kao i da je 95 odsto građana Srbije protiv antiruskih sankcija.

"Mi smo jedina zemlja koja nije uvela sankcije Rusiji i nikada nećemo jer bi to bilo protiv interesa Srbije i njenih građana", navodi on i dodaje da predsjednik Srbije i vlada vode politiku koja štiti srpske građane.

"Dok su na vlasti predsednik Vučić i ova vlada, Srbija nikada neće uvesti sankcije Rusiji. Trudićemo se da u okvirima mogućeg povećavamo naš trgovinski obrt s Ruskom Federacijom", podvukao je Popović.

Srbija
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.