19.7.2024. 17:51
0
Međunarodni sud pravde odlučio: Izrael je okupator u Gazi!
Međunarodnog suda pravde (ICJ) je donio odluku da je izrael okupaciona sila na području teritorije Palestine.

Sud je zaključio da ima jurisdikciju nad pitanjima Generalne skupštine UN-a o pravnim implikacijama izraelske okupacije palestinskih teritorija. Također je zaključio da se navedena pitanja ne tiču samo Palestine, već i ostatka svijeta. 

Sud je dodao da za svoje odluke ima dovoljno informacija da donese nezavisan zaključak o navedenim pitanjima, prenosi Reuters.

Kada je riječ o samoj okupaciji, sud je zaključio da Izraelska okupacija traje duže od 57 godina, te da je ona po definiciji privremena i da kao takva, ne dopušta okupacionoj sili da preuzme prava nad zemljom koju okupira bez obzira na vrijeme trajanja okupacije.

Izraelska politika ilegalnih naselja krši član 49 Ženevsku konvenciju u kojoj se kaže da okupaciona sila neće prebacivati dio svoje populacije na okupiranu zemlju. 

Također, Sud kaže da je Izrael redovno legalizovao ilegalna naselja i prateću infrastrukturu upravo zbog zauzimanja teritorije.

(Sead M.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.